Herman Bollé i Matija Antolec: Kemijski laboratorij

Herman Bollé i Matija Antolec: Kemijski laboratorij, Strossmayerov trg 14, 1882. – 1884.

            Prvi projekt za izgradnju Kemijskoga laboratorija izradio je Matija Antolec 1881. godine u neorenesansnome stilu. Izvedbeni je projekt 1883. godine dodijeljen Hermanu Bolléu koji je Antolecove ranorenesansne oblike preoblikovao u visokorenesansne i izveo pročelje kao pročelje urbane kuće. Ono obuhvaća trinaest prozorskih osi i na njemu se ističe središnji rizalit s ulazom iznad kojega je balkon. Građevina je podijeljena na tri etaže: podrum, prizemlje i prvi kat. Ispred prvih prozora u prizemlju s obiju strana rizalita izvedeni su balkoni čija se ograda (balustrada) nadovezuje na rizalit, čime se formiraju i dimenzije tih balkona. Okviri pravokutnih prozora u prizemlju vrlo su jednostavni, a uz polukružno zaključene prozore na katu dobivaju i dekoraciju. Okvir vrata balkona na prvome katu ima najraskošniju dekoraciju ističući se i trokutastim zabatom. Vijenac između prve i druge etaže izveden je ritmičkom izmjenom pravokutnika i dvaju kvadrata koji simuliraju gradnju kamenim blokovima. Izvedeni su u fasadi i smješteni između konzola. Na vijencu između druge i treće etaže ističu se pravokutni oblici, također izvedeni u fasadi, smješteni u osi s prozorima. Od pozadine se razlikuju i bojom. Granice toga vijenca jednostavne su, jedino se donja granica više naglašava na rizalitu nizom konzola. Krovni vijenac ornamentiran je biljnim motivima i u njemu su ispisana prezimena značajnih kemičara, npr. Liebig i Wöhler (na objektu napisano Woehler). Za razliku od prizemlja, gdje je simulirana gradnja kamenim blokovima, na katu je upotrijebljena opeka. Uglovi građevine i rizalita naglašeni su simuliranim kamenim profilima.

lab